HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI |

Olanda , despre Olanda , informatii Olanda, Foto Olanda

  SPEAK TO OUR TRAVEL EXPERTS : +4021.319.32.23
Oferta personalizata
Cauta oferte
Nume unitate
Tara
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume unitate
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Pret minim €
Pret maxim €
Curs valutar
02-Noiembrie-2016
Euro = 4.5056 lei
Dolar = 4.0954 lei
Utile si divertisment

Despre Olanda
Olanda este o tara partial recapatata din apele Marii Nordului, iar aproximativ jumatate din ea este fie la nivelul marii, fie sub acesta. Refolosirea terenului a fost motivul dominant din istoria tarii, rezultand o tara cu imagini profunde si unice : peisaje intinse, cu pamanturi fertile, presarate cu mori si turnuri de biserici ; terase care inconjoara canale linistite si mile intregi de dune pline de iarba in spatele unor plaje nisipoase.
O putere coloniala de varf, cu flotele sale care odinioara luptau pentru suprematia mondiala, tara s-a bucurat de o asa-numita « Epoca de Aur », plina de prosperitate in secolul VII. Astazi, Olanda este una dintre cele mai dezvoltate tari din lume, avand cea mai ridicata densitate a populatiei in Europa, cu cele aproximativ 16 milioane de locuitori (majoritatea vorbitori de engleza) concentrati intr-o suprafata de marimea sudului Angliei.
Majoritatea oamenilor calatoreste doar catre capitala cu o atmosfera unica Amsterdam ; restul tarii, in ciuda accesibilitatii ei, este prin comparatie aproape neatinsa de turism. Vestul tarii este cel mai populat si este cea mai interesanta regiune din punct de vedere istoric. Cu o intindere neteda, mare parte din ea refolosita, aici este caminul unui grup de orase cunoscut ca Randstad. Este o idee buna sa renuntam la Amsterdam pentru o zi sau doua si sa cercetam locuri ca Haarlem, Leiden si Delft, cu centrele lor vechi inconjurate de canale, orasul-port Rotterdam sau Haga, caminul Guvernului si al regalitatii olandeze. In afara Randstad-ului, viata isi urmeaza cursul mult mai incet. Provincia Zeelandei, in sud-vest, reprezinta coltul cel mai indepartat al tarii, cu locuitori vigurosi, reci, ocupati cu agricultura, pescuitul si conectati cu greu la teritoriul propriu-zis. In nord, Groningen este un centru cultural aglomerat, cu o energie imprumutata de la populatia formata din numerosi studenti. Spre sud, in jurul orasului Arnhem, peisajul se unduieste in tinuturi aride si calduroase, cel mai bine resimtite in parcul national Hoge Veluwe. Mai departe spre sud se asterne interesantul oras Maastricht, inghesuit la granita dintre Germania si Belgia.
Desi in referirile la aceasta tara se foloseste des denumirea - Holland -, aceasta este invechita ; astazi, desi exista doua provincii olandeze numite North Holland (Olanda de Nord) si South Holland (Olanda de Sud), sunt entitati diferite. In aceeasi nota, este obisnuita numirea Olandei si a Belgiei -Tarile de Jos-, atunci cand ne referim la vecinatatea cu Belgia, Olanda si Luxemburg.

Consemnarile istorice ale Olandei dateaza inca din secolul I i.Hr., cand fortele romane au cucerit triburile celtice si germanice care populau zona. Sub conducere romana, pacea si prosperitatea au inflorit pentru mai mult de 250 de ani. In jurul anului 300 i.Hr., triburile germanice au pornit o invazie dinpre est. Francii, cei mai puternici dintre invadatori, au subjugat triburile locale si le-au convertit la crestinism.

Pana in anul 800 teritoriul a fost condus de Chalemagne, cel mai mare dintre regii franci. De-a lungul secolelor IX si X, vikingii scandinavieni au facut raiduri dese in zonele de coasta si au navigat pe cursurile raurilor. Aceste raiduri au condus la urgentarea fortificarii cetatilor. In secolele XII, XIII, XIV, zona a devenit un centru important de comert, iar comerciantii bogati din cetati au pus la incercare puterea nobililor care detineau teritoriile rurale. Olanda si zona din jur, cunoscute ca Tarile de Jos, au trecut de sub conducerea ducilor de Bourbon de la inceputul secolului XVI in mainile imparatului Charles V de Habsburg, care detinea teritorii in intreaga Europa. In 1555, Charles a incredintat controlul Spaniei si Olandei fiului sau, Filip al II-lea, ale carui reguli opresive au condus la un razboi de independenta intretinut de olandezi din 1568 pana in 1648.

    O miscare religioasa protestanta bine organizata s-a dezvoltat in Olanda, iar neintelegerile cu Biserica Catolica au coincis cu revolta protestantilor impotriva Bisericii Romano-Catolice. In 1566 revoltele anti-catolice s-au extins in toata tara. Filip a trimis trupe spaniole, ale caror actiuni dure s-au incheiat cu o revolta deschisa. Wilhelm I, print de Orania, a condus revolutia si a preluat in final conducerea majoritatii cetatilor nordice. In 1579 s-a format Uniunea din Utrecht, o alianta intre statele nordice si o parte din cele sudice. Provinciile care s-au alaturat uniunii vor forma Olanda ; acelea care nu s-au alaturat vor forma Belgia. In 1581 Uniunea din Utrecht a proclamat independenta Spaniei. Noua natiune a suferit o serie de reversuri in razboiul cu Spania, dar in cele din urma lucrurile s-au clarificat. In 1648 spaniolii au recunoscut suveranitatea Republicii Olandeze.

    In jurul anilor 1600 o expeditie de 3 vase cu marfa a navigat de la Amsterdam in Indonezia, aceasta fiind prima din numeroasele calatorii care au avut drept rezultat locatii olandeze de schimburi comerciale in toata lumea. Pana la jumatatea secolului XVII, Olanda a devenit cea mai importanta putere comerciala si maritima din Europa, iar Amsterdam era centrul economic al continentului. Inevitabil, olandezii si englezii, cele doua natiuni care conduceau din punct de vedere maritim, au avut un conflict. Doua razboaie anglo-olandeze au avut loc intre 1650 si 1660. Alte razboaie, rezultate cu pierderi de vieti si pierderi financiare, au urmat intre Anglia si Franta.

    In cele din urma, Republica Olandeza a fost umbrita de puterea expansiva a Marii Britanii pe mare si cea a Frantei pe uscat. La finalul secolului XVIII a avut loc o ruptura intre conservatori si cei care doreau reforme democratice. Conflictul a devenit insignifiant dupa ce Napoleon I a incorporat Tarile de Jos in Imperiul Francez in 1810. Dupa caderea lui Napoleon, regatul Olandei a fost restaurat, cu adaugarea teritoriului pe care astazi se afla Belgia, dar uniunea a avut o viata scurta. In 1830 belgienii s-au revoltat si si-au instaurat independenta.
    Cea de-a doua jumatate a secolului XIX a fost martora unei liberalizari a Guvernului. Dreptul la vot a fost extins gradual, administrarea coloniilor a fost reformata, iar agitatia pentru reforma sociala a crescut. Din jurul anului 1880 pana in 1914 Olanda s-a bucurat de o perioada de expansiune economica. In timpul Primului Razboi Mondial (1914 – 1918), natiunea a suferit in urma pierderii comertului ca rezultat al blocului aliatilor de pe continent. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, (1939 – 1945), Olanda a fost ocupata de germani si a suferit grave distrugeri. Anii care au urmat razboiului au fost marcati de eforturi accentuate pentru a reconstrui tara si pentru a restaura comertul si industria. In colonii, Olanda a pierdut un razboi impotriva nationalistilor din Indonezia, care si-a castigat independenta in 1949. Noua Guinee si-a capatat independenta in 1962, iar Surinam in 1975. Inca din 1960 coalitiile guvernului au condus Olanda, ducand in 1960 la Partidul Popular Romano-Catolic, din 1973 in 1977 la Partidul Laburist, iar in 1977 si 1994 la Partidul Democrat Crestin. Partidul Laburist si-a asumat conducerea Guvernului olandez din nou in 1994. In 1995, olandezii s-au confruntat cu serioase inundatii cand raurile din nord-vestul Europei au iesit din matca. Pagubele si costurile de evacuareau fost estimate la mai mult de un miliard de dolari.

Olanda este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planeta, fiind situata in partea vestica a continentului european. Geografia Olandei are cateva caracteristici specifice: forma intinderilor tarii este o arie de joasa altitudine. Terenurile joase ale Olandei sunt trasaturile geografice esentiale; in urma examinarilor facute de geologi, s-a aflat ca suprafata se afla la un metru deasupra nivelului marii. Alti cercetatori au descoperit de asemenea ca o mare parte din terenul tarii este sub nivelul marii. Din punctul de vedere al frecventei, Olanda este o suprafata predispusa la inundatii din cauza nivelul scazut al terenurilor. Din fericire, nu se intampla asta datorita digurilor si muntilor sub-olandezi care se inunda. De aceea, se poate afirma ca trasaturile naturale de relief au salvat Olanda de la inundatii.

Guvernul Olandei a venit cu diverse idei sa lupte impotriva inundatiilor. O inovatie este proiectul Delta, care a fost terminat in 2002.
Raurile din Olanda au jucat un rol important. Un studiu complet dezvaluie faptul ca sunt aspecte culturale care au fost influentate de evolutia a trei rauri: Maas, Rhine si Waal.
Este vorba despre geografia fizica a Olandei, asadar geografia umana a tarii are o imensa importanta. Economia este una tipica unei tari dezvoltate si este cea mai apreciata din lume.

Odata cu dezvoltarea globalizarii si a liberalizarii de la inceputul anilor 1980,
Olanda a urmat aceeasi cale si a inceput sa limiteze autoritatea guvernamentala asupra activitatilor economice. In consecinta, tarile au atras investitori straini. Industriile sunt centrul concentrarii investitiilor, iar procesarea alimentelor, a gazelor naturale si a petrolului furnizeaza avantul pentru a castiga mai mult venit. Aceasta tara a mentinut un echilibru intre industrie si agricultura, agricultura Olandei inclinand spre mecanizare,
si astfel spre o crestere a productivitatii. De aceea, aceste caracteristici geografice fundamentale fac din Olanda un spatiu special.

Populatia Olandei a fost estimata in 2003 la aproximativ 16.149.000 locuitori, fapt care plaseaza aceasta tara pe locul 58 ca numar de locuitori intre cele 193 de tari din lume. In acel an, aproximativ 14% din populatie avea peste 65 ani, iar 19% avea sub 15 ani. Erau 98 de barbati pentru fiecare 100 de femei. Conform Natiunilor Unite, rata anuala de crestere a populatiei intre anii 2000-2005 era de 0.50%, iar previziunile in ceea ce priveste numarul de locuitori pentru 2015 gravitau in jurul valorii de 16.791.000. Densitatea populatiei in 2002 era de 295 locuitori pe kilometru patrat. Peste 45% din populatie locuieste in cele mai populate trei provincii: Utrecht, Olanda de Nord si Olanda de Sud.
Biroul de Evidenta a Populatiei a estimat ca 89% din populatie traia in arealul urban in 2001. Capitala Amsterdam, impreuna cu zona metropolitana aferenta, avea o populatie de 1.137.000 in acel an. Zona metropolitana a Rotterdam-ului avea 1.078.000 locuitori. Alte orase mari includ: Haga (444.242), Utrecht (231.231), Eindhoven (192.895), Groningen (168.702), Tillburg (158.846) si Haarlem (149.474). Potrivit Natiunilor Unite, rata de crestere a populatiei urbane pentru anii 2000-2005 a fost de 0.3%.

Turismul este o ramura economica importanta in Olanda. Aceasta tara primeste aproximativ 10 milioane de vizitatori straini in fiecare an, in principal din Germania, Marea Britanie, Statele Unite si Belgia.
Olanda este o tara cu o densitate ridicata a populatiei. Amsterdam este capitala si cel mai mare oras, cunoscut pentru canalele sale, cladirile istorice, Cartierul Rosu si magazinele care vand canabis. Oricine poate cumpara si consuma canabis in mod legal in Olanda, fapt care este rar intalnit in Occident si care a condus la un numar ridicat de "turisti pentru droguri" de peste granita. Amsterdam este si un oras cu o cultura si o istorie bogate, cu atractii populare ca Muzeul Van Gogh, Rijksmuseum, Casa Rembrandt si Casa Anne Frank.
Alte destinatii turistice in Olanda sunt orase precum resedinta regala, Haga, cu centrul sau, plajele si Madurodam (orasul in miniatura). Rotterdam-ul modern este cunoscut pentru porturile sale, domeniul de cumparaturi si pentru orizonturile sale. Delft si Ytrecht sunt fostele orase bogate de comert. In sud, Maastricht este unul dintre cele mai vechi orase romane, iar Valkenburg este un sat foarte vechi cu un peisaj format din castele antice si dealuri.
Specific olandeze sunt lalelele si morile de vant din gradinile cu flori Keukenhof, Zaanse Schans si Kinderdijk, si satucurile traditionale de pescuit Volendam si Marken. Suveniruri populare din Olanda sunt bulbi de flori, ceramica si pantofi de lemn.
Olanda are de asemenea o coasta catre Marea Nordului. Ijselmeer si Marea Wadden sunt locuri pentru pescuit, ca si localitatile Elburg si Harderwijk de pe coasta.

 

Warning: imagejpeg(uploads/thumbs/tn_16788_208432.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/thumb.php on line 104

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_16788_208432.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 49

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 52

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_16788_208432.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 61

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 64

Warning: imagejpeg(uploads/thumbs/tn_16805_olanda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/thumb.php on line 104

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_16805_olanda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 49

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 52

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_16805_olanda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 61

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 64

Warning: imagejpeg(uploads/thumbs/tn_16804_Binnenhof-Den-Haag-Olanda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/thumb.php on line 104

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_16804_Binnenhof-Den-Haag-Olanda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 49

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 52

Warning: getimagesize(uploads/thumbs/tn_16804_Binnenhof-Den-Haag-Olanda.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 61

Warning: Division by zero in /home/activspo/public_html/avistravel.ro/ini.php on line 64
Calendar evenimente
Octombrie 2018
  D L Ma Mi J V S  
  1 2 3 4 5 6
  7 8 9 10 11 12 13
  14 15 16 17 18 19 20
  21 22 23 24 25 26 27
  28 29 30 31
 
Olanda
Despre OlandaDespre Olanda
Poze Olanda Poze Olanda
Atractii turistice Olanda Atractii turistice
Oferte turistice
Newsletter
Completati numele si adresa de email pentru a primi cele mai bune oferte pe email!
Diverse
Protectia consumatorilor
Parteneriate

HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI | SUGESTII | CARIERE | PARTENERI |
Copyright Avis Travel 2018