HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI |

Fotbal, informatii Fotbal

  SPEAK TO OUR TRAVEL EXPERTS : +4021.319.32.23
Oferta personalizata
Cauta oferte
Nume unitate
Tara
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume unitate
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Numar stele stele
Tip masa
Tip camera
Pret minim €
Pret maxim €
Nume
Tara
Transport
Data plecarii Click pentru a alege data plecarii
Pret minim €
Pret maxim €
Curs valutar
02-Noiembrie-2016
Euro = 4.5056 lei
Dolar = 4.0954 lei
Utile si divertisment
Fotbal
 

 
Pronosticuri           Biletul Zilei            Clasamente Fotbal               Jucatori           Antrenori
 
Arbitri            Cluburi           Liga Campionilor          Cluburi            Asociatii            Scoruri Live
 
 

 
Fotbalul este un sport de echipa ce se disputa intre doua echipe alcatuite din 11 jucatori fiecare. Se joaca cu mingea pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarba, cu cate o poarta la fiecare capat. Scopul jocului este de a inscrie goluri introducand mingea in poarta adversarului. In afara portarului, ceilalti jucatori nu se pot folosi de maini pentru a manevra mingea. Castigatorul meciului este echipa care a inscris mai multe goluri la incheierea partidei. De multe ori este cunoscut si sub numele de soccer, intrucat cuvantul fotbal se refera si la alte sporturi asemanatoare (fotbal american, fotbal australian).
Originile fotbalului se afla undeva in urma cu peste 2000 de ani. In 2004, forul ce guverneaza acest sport la nivel mondial FIFA (Federation Internationale of Football Association a recunoscut China ca fiind locul de nastere al fotbalului. In jurul anului 200 i.e.n. chinezii jucau un sport asemanator numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungandu-se la sportul practicat astazi.
 
In primavara anului 2001, FIFA informa ca peste 240 de milioane de oameni joaca regulat fotbal, in peste 200 de tari de pe intreg globul. Regulile sale simple si echipamentul redus si ieftin, necesar practicarii fotbalului au contribuit, fara indoiala, la cresterea popularitatii sale. In multe zone ale lumii, fotbalul naste pasiuni enorme si joaca un rol foarte important in viata fanilor, a comunitatilor locale si chiar a natiunilor; este deseori numit cel mai popular sport din lume. Este recunoscut in multe tari drept: sportul rege.
Istorie si evolutie
Regulile jocului au fost conturate la mijlocul secolului XIX pentru a standardiza regulile unei mari varietati de jocuri asemanatoare, jucate in scolile din Marea Britanie. Regulile Cambridge, asemanatoare cu cele de astazi, au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge, in 1848, la o intalnire a reprezentantilor mai multor colegii: Colegiul Eton, Scoala Harrow, Scoala de Rugby, Colegiul Winchester si Scoala Shrewsbury. Dar ele erau departe de a fi niste reguli universale. In anii 1850, s-au format multe cluburi, independente de scoli sau universitati, care jucau diferite forme de fotbal. Multe foloseau propriile lor reguli, cel mai bun exemplu fiind clubul Sheffield F.C. (format din fosti elevi ai Scoala Harrow). Acesta a luat fiinta in 1857, iar regulile create de ei au dus la formarea Federatiei de Fotbal Sheffield & Hallamshire, in 1867. In 1862, John Charles Thring de la Scoala Uppingham a creat un alt set de reguli des folosit.
 
Aceste eforturi au condus la infiintarea Federatiei de Fotbal (FA) in 1863, care s-a intrunit pentru prima data in dimineata zilei de 26 Octombrie 1863, la Freemason"s Tavern din Great Queen Street, Londra. Singura scoala ce a fost reprezentata la aceasta intrunire a fost Scoala Charterhouse. Freemason"s Tavern a fost locul de intalnire al Federatiei pentru inca 5 intrevederi, intre Octombrie si Decembrie. In timpul acestora a luat nastere primul set cuprinzator de reguli. La ultima intalnire, primul trezorier al FA, care era reprezentantul Blackheath si-a retras clubul din FA, din cauza excluderii din regulament, la intalnirea precedenta, a doua reguli de baza: prima era cea care permitea alergarea cu mingea in maini si a doua, posibilitatea impiedicarii adversarului prin lovirea sa in "fluierul piciorului, prin tragere, sau prin tinere. Alte cluburi englezesti de rugby au urmat exemplul si nu s-au inscris in FA. Dar in 1871, ele au format Federatia de Rugby (Rugby Football Union). Cele 11 cluburi ramase in FA, sub conducerea lui Ebenezer Cobb Morley au ratificat primele 14 reguli ale jocului. In ciuda acestora, clubul Sheffield a continuat sa joace dupa propriile-i reguli, pana in anii 1870.
 
Astazi regulile jocului sunt stabilite de International Football Association Board (IFAB). Aceasta a luat fiinta in 1886 dupa o intalnire a Federatiei Engleze de Fotbal, a Federatiei Scotiene de Fotbal, a Federatiei Galeze de Fotbal si a Federatiei Irlandeze de Fotbal in Manchester.
 
Prima liga de fotbal a fost creata in Anglia, in 1888 de presedintele clubului Aston Villa, William McGregor. Formatul initial continea 12 echipe din centrul si nordul Angliei.
 
Federatia Internationala de Fotbal FIFA, s-a format la Paris in 1904, iar reprezentantii sai au hotarat sa adopte regulile create de IFAB. Popularitatea crescanda a jocului a condus la unirea reprezentantilor celor doua federatii (FIFA si IFAB). Astazi, conducerea acestora este formata din 4 reprezentanti FIFA si cate 1 reprezentant al fiecarei federatii britanice.
 
Calendar evenimente
Mai 2024
  D L Ma Mi J V S  
  1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31
 
Oferte turistice
Newsletter
Completati numele si adresa de email pentru a primi cele mai bune oferte pe email!
Diverse
Protectia consumatorilor
Parteneriate

HOME | INSCRIERI UNITATE CAZARE | AJUTOR | CONTACT | DESPRE NOI | SUGESTII | CARIERE | PARTENERI |
Copyright Avis Travel 2024